Februar 2019 – RUNDSKUEDAGEN

Brunkål er et hit!

 I 2014 blev Rundskuedagens Plejecenter på Vesterbro profilplejehjem med fokus på mad. God, sund, veltillavet, afvekslende mad afstemt efter årstiderne. Det er beboerne glade for, og de tager godt for sig af retterne – men når man spørger dem, hvad de allerbedst kan li’ kommer svaret prompte: Brunkål og frikadeller!

Ingen tvivl om det! Og den varme mad bliver altid serveret om aftenen.

  • Vi laver stort set alt – selv spegepølser – helt fra grunden, fortæller forstander Jette Pedersen. Og det bevirker selvfølgelig, at maden er virkelig dejlig, men det har jo også den effekt, at vores personale i køkkenet hele tiden bliver udfordret og får lyst til at prøve noget nyt. Det er sjovt både for dem og for os andre. Så selv om vores beboere helt klart foretrækker gammeldags mad, så sker der hele tiden noget nyt i køkkenet. Vi laver kun menuplaner for en uge ad gangen, for vi køber de råvarer, der er fremme lige netop nu. Udover kokkene og ernæringsassistenten i køkkenet er nogle af vores ansatte ”kostansvarlige”, der holder øje med beboernes vægt. Mange ældre er småtspisende, så det er vigtigt, at de spiser det rigtige og i de rigtige mængder. Og naturligvis har beboerne selv indflydelse på, hvad menuen står på – de skal glæde sig til måltiderne.
  • Som sagt spiser vi altid den varme mad om aftenen. Det er vores erfaring, at når der serveres varm mad, spiser beboerne mere, end når det er smørrebrød. Og når de spiser mere – og dermed bliver rigtig mætte – så sover de simpelthen også bedre om natten.

Ikke så institutionsagtigt

Rundskuedagen er et lille plejecenter, der ligger godt gemt inde på det gamle Vesterbro, hvor gården nu er renoveret, så der er blevet plads til buske, træer, legepladser, grill-steder, borde og bænke. Rundskuedagen deler gården med de omkringliggende ejendomme, hvor der er masser af børn. Og på toppen af plejecentret, helt oppe på 5. sal, er den skønneste have. Herfra kan man nyde selve haven, gården og den enestående udsigt over byens tage.

  • Det er en stor fordel for os, at vi er så lille et plejecenter, siger Jette Pedersen. Huset er ikke større, end at beoerne kan overskue det, og når vi kun er 37 beboere, betyder det jo også, at vi ikke er så meget personale. Alle kender hinanden, og på en aftenvagt fx er vi kun fem på vagt. Det giver tryghed.

Båndene snærer

  • Det er et skønt job at være forstander på et plejecenter, for man kan virkelig gøre en forskel for mange mennesker. Men jeg kunne godt tænke mig, at kommunen ville overlade lidt mere til os selv. Det er jo os her på Rundskuedagen, der ved, hvad vore beboere kan og vil, og jeg kunne godt tænke mig at kommunen ville slække lidt på de snærende bånd. For megen kontrol dræber kreativiteten, og det er der jo ingen der har glæde af, slutter Jette Pedersen, der har arbejdet på Rundskuedagen i 15 år.
Forstander Jette Pedersen ville ønske, at kommunen ville slække lidt på båndene til plejecentrene – det ville slippe kreativiteten på centrene fri.
En lang gang på et plejecenter er da den perfekte bowlingbane!
En hat, en smøg, vin i glasset og en guirlande i loftet – så kan det nye år bare komme an!