November 2019 – ROSENBORGCENTRET:

Den smukke lyse atrium-gård er et yndet opholdssted for både beboere og personale på Rosenborgcentret.

Alle beboere har en fast kontaktperson

  • Vi er bevidste om, at det kan være en meget stor omvæltning at komme på plejehjem, og derfor bestræber vi os fra det første øjeblik på at møde vores nye beboere, der hvor han eller hun er, fortæller forstander Gitte Jeppesen fra Rosenborgcentret.
  • Og der er stor forskel på, hvor den enkelte beboer er, når de kommer hertil, og dermed er der også stor forskel på hvilke forventninger, de har til deres nye hjem. Det er vores opgave at hjælpe beboerne med at leve det liv, de ønsker sig. Vi tilrettelægger alting ud fra beboernes ønsker, det er deres hjem, og vi er her for dem. Det er også i det lys, man skal se vores ordning med at hver beboer har en fast kontaktperson, der støtter og hjælper i det daglige.
  • Vores mange elever kommer også tæt på beboerne i løbet af deres praktik her. Det kan være både en god afveksling og svært for beboerne at bytte den faste kontaktperson ud med en elev for en tid. Men de allerfleste beboere nyder at lære nye mennesker at kende og at bidrage til uddannelse til vores felt.

Noget for enhver smag

Rosenborgcentret er et ældre plejehjem, der ligger i hjertet af det gamle København tæt ved Rosenborg Slot, Kongens Have og Nyboder. Hovedparten af de 84 beboere har boet i området det meste af deres liv og har stor veneration for den mangfoldighed, der eksisterer.

  • Nogle beboere kender hinanden fra området, men der er også mange, der let kan blive ensomme, når de kommer her. Derfor har vi dannet en lang række ”klubber”, hvor beboerne kan samles om det, der interesserer dem. Vi har fx en madklub, en ”velvære-klub”, en danseklub, en spilleklub og en filmklub, fortæller Gitte Jeppesen.
  • I ”velvære-klubben” samles – især kvinderne – i et lokale, hvor de bla. får fodbad og får ordnet negle. Og snakken går lidt lettere, når man bliver nusset om. I danseklubben bestræber vi os på at spille gamle schlagere, som beboerne kan danse lidt til. Det vækker søde minder hos både mænd og kvinder. Og i spilleklubben går snakken livligt, mens der spilles ludo, yatzy og forskellige former for quiz.

Behov for fokus på høj faglighed

  • Mange af nutidens ældre og gamle er multi-syge og har mange problematikker, der skal tages hånd om og gerne spille sammen. Derfor er det nødvendigt med en høj faglighed og et godt samspil. På Rosenborgcentret har vi dygtige sosu-hjælpere, sosu-assistenter og sygeplejersker, der i samarbejdet med beboere og pårørende prioriterer, det der er vigtigt for beboeren og for dennes muligheder for at leve det liv, de gerne vil. Vi har også en fast tilknyttet læge, der er læge for ca. 70 pct. af beboerne. Det har bidraget til stor tryghed hos beboerne at lægen kommer her en gang om ugen, og det er beboere, såvel som pårørende meget glade for, så kan de spørge om både stort og småt, slutter Gitte Jeppesen, der har været forstander i Rosenborgcentret i lidt mere end fem år.
87-årige Niels Risdahl Jensen nyder sin imponerende pibe-samling.